Veřejná zakázka: Vícepráce – Zateplení stěn a střech, výměna oken a dveří SŠITSP, Purkyňova 97, Brno

Informace o veřejné zakázce

fáze zadávacího řízení Zadáno
Zakázka byla zadána.
DBID: 2132
Systémové číslo: P14V00000433
Dle zákona: č. 137/2006 Sb.
Počátek běhu lhůt: 12.05.2014
Nabídku podat do: 14.05.2014 08:00

Název, druh veřejné zakázky a popis předmětu

  • Název: Vícepráce – Zateplení stěn a střech, výměna oken a dveří SŠITSP, Purkyňova 97, Brno
  • Druh veřejné zakázky: Stavební práce

Stručný popis předmětu:
Předmětem plnění veřejné zakázky je provedení dodatečných stavebních prací, jejichž potřeba vznikla v důsledku objektivně nepředvídaných okolností, a jsou nezbytné pro provedení původních stavebních prací.

Druh zadávacího řízení, předpokládaná hodnota

  • Druh řízení: jednací řízení bez uveřejnění
    Důvod použití jednacího řízení:
    Zadavatel je ve smyslu ustanovení zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, (dále jen „zákon“) veřejným zadavatelem podle § 2 odst. 2 zákona. Jako veřejný zadavatel zadal veřejnou zakázku na stavební práce „Zateplení stěn a střech, výměna oken a dveří SŠITSP, Purkyňova 97, Brno“. V rámci realizace této zakázky vznikla potřeba dodatečných stavebních prací v rozsahu do 20 % hodnoty veřejné zakázky. Tato potřeba vznikla na základě objektivně nepředvídaných okolností, které jsou nezbytné pro provedení původních stavebních prací.
    Při realizaci výše uvedené stavby byla zjištěna potřeba provedení dodatečných prací, které překračují svým objemem kvantitativní rozpočtové položky nabídkového rozpočtu tvořícího přílohu Smlouvy o dílo. Konkrétně se jedná o tyto vícepráce nad rámec stanoveného rozpočtu:

    1) Doplnění uzemnění hromosvodu

    Před realizací hromosvodu bylo provedeno kontrolní měření uzemňovací soustavy. Bylo zjištěno, že naměřené hodnoty u 8 ks zemničů neodpovídají ČSN a zemnící soustava není schopna bezpečného provozu.

    2) Úprava ostění pomocí krycí lišty

    Původní termín na výměnu oken dle SoD byl stanoven na období letních prázdnín (tzn. vyloučení provozu školy). Jelikož došlo k posunutí termínu zahájení prací až po letních prázdninách, tyto práce musely být realizovány za plného provozu školy. Příčinou posunutí zahájení prací bylo prodlení v uzavření smlouvy o dílo, která byla podepsána až 13.8.2014, což ze strany objednatele ani zhotovitele nebylo očekávané. S ohledem na konečný termín dokončení díla dle smlouvy o dílo a také na navazující práce nebylo možné počkat na letní prázdniny v příštím roce. Poněvadž množství žáků je na hranici kapacitních možností školy a z tohoto důvodu bylo možné uvolnit současně pouze 3 až 4 třídy, práce by probíhaly ve velkém časovém období, což nebylo přijatelné ze strany školy ani zhotovitele s ohledem na termín realizace dle SoD. Zhotovitel se zástupci školy hledali možná řešení. Jelikož technologie provádění výměny oken si vyžadovala značnou časovou náročnost tj. 10-12 dní pro výměnu oken v uvolněných učebnách, převážně z důvodů mokrého procesu při zapravování. Zhotovitel navrhl změnu technologie provádění zapravení osazených oken zalištováním spáry mezi ostěním a okenním rámem, což značně omezilo mokrý proces a zkrátilo pracovní cyklus na 3-4 dny.

    3) Vyrovnání štítu tělocvičny

    Stávající zateplení tělocvičny KZS tl. 10 cm bylo provedeno před cca 5 lety. Dle PD bylo nutno před zahájením prací prověřit soudržnost tohoto zateplovacího systému zkouškou – ta vyhověla, ale při podrobném proměření z lešení, bylo zjištěno, že celá fasáda je velmi křivá (řádově cca 4-8 cm na délce cca 3 m) a bylo nutné ji podlepit, tak aby byla zajištěna rovinatost podkladu pro správné ukotvení další vrstvy zateplovacího systému. Nerovnost stávajícího podkladu bylo možné zjistit z lešení, z čehož vyplývá, že tato skutečnost nemohla být zjištěna při zpracování projektové dokumentace.

    4) Úprava střešní konstrukce

    Projektová dokumentace jednoznačně neřešila způsob zakrytí otvorů po zrušených střešních světlících (celkem 57 kusů). Zakrytí otvorů bylo uvažováno cetrisovými deskami tl. 15 mm, což toto řešení splňovalo požární odolnost střešní konstrukce RI 30 dle požadavků PBŘ. Při provádění zakrytí otvorů po světlících cetrisovými deskami docházelo ke značným průhybům střešní konstrukce a nebyla zajištěna její dostatečná únosnost. S ohledem k tomu, že byla otevřená střešní konstrukce a hrozilo zatečení srážkové vody do objektu, bylo zvoleno zakrytí otvorů betonovými deskami PZD. Toto řešení zajišťuje jak dostatečnou únosnost střešního pláště , tak i požární odolnost konstrukce RI 30.

    5) Změna typu geotextilie ( původně 200g/m2, nyní 300g/m2)

    Dle technologických předpisů výrobce hydroizolační fólie je požadovaná separační geotextílie pod vrstvu kačírku hmotnosti minimálně 300 g/m2. V projektové dokumentaci a ve výkazu výměr byla uvedená geotextílie hmotnosti 200 g/m2.

    6) Změna šířky vnějších parapetů

    PD uvažovala s rozvinutou šířkou vnějších parapetů 260mm. Při zaměřování parapetů před montáží bylo zjištěno, že rozvinutá šířka parapetů je 370 – 380 mm.
    Toto je způsobeno převážně větší šířkou vnějšího zdiva než udávaly zadávací podklady a zčásti taktéž vyrovnáváním nerovností stávajících zdí při montáži zateplovacího systému.

    7) Nové okno v schodištové části budovy D

    PD neuvažovala ( v souladu s energetickým auditem) s výměnou této stávající copylitové výplně,která při prohlídce stavby nevykazovala zjevné poškození, Uvažovalo se pouze s výměnou dvou bočních oken. Při provádění prací na tomto objektu bylo zjištěno, že technický stav této copilitové stěny je značně špatný ( jednotlivé copilitové díly netěsnily a do schodišťového prostoru částečně přes tuto stěnu zatékalo.

    8) Úprava zateplení v místě atiky

    Z důvodu nedostatečné kapacity školy byl vytvořen v období říjen-prosinec 2013 ( tzn. již během realizace stavby) projekt nádstavby nad části objektu. Z hlediska PBŘ řešení je nutné oddělit tuto nádstavbu od stávající části vodorovným požárním pásem z minerální vaty o šířce min 900mm v místě atiky. Původní projekt uvažoval pouze se zateplením z polystyrenu. Na části objektu je navíc umístěn již stávající zateplovací systém z tl. 100mm, kde se měla tlouštka izolantu pouze zvýšit z 100mm na 160mm.
    Z hlediska postupu prací, je nutné, aby se v této fázi realizace zateplovacího systému provedlo zateplení s požárním pásem z minerální vaty, neboť následně by bylo nutné nejen odstranit stávající již provedené zateplení z pěnového polystyrénu, ale především místo napojení by bylo viditelné a mohlo by být příčinou následné poruchy zateplovacího systému.

    9) Doplnění zateplovacího systému tl. 60 mm a strukturované omítky

    Na základě přepočtu výměr zateplovacího systému bylo zjištěno, že ve výkazu výměr je menší množství zateplovacího systému tl. 60mm a strukturované omítky, než je třeba k úspěšnému dokončení celkové realizace akce. Dané bylo způsobeno částečně větší tloušťkou obvodového zdiva, než se původně předpokládalo.
  • Režim veřejné zakázky: VZ malého rozsahu
  • Předpokládaná hodnota: 709 541 Kč bez DPH

Zadavatel

  • Úřední název: Střední průmyslová škola Brno, Purkyňova, příspěvková organizace
  • IČO: 15530213
  • Poštovní adresa:
    Purkyňova 97
    612 00 Brno
  • Id profilu zadavatele ve VVZ: 347317

Adresa kontaktního místa

Nabídky, resp. žádosti o účast podávat na:
Purkyňova 97
612 00 Brno

Položky předmětu

Zadávací dokumentace

Vysvětlení, doplnění, změny zadávací dokumentace

Veřejné dokumenty

Formuláře

URL odkazy

Plnění smlouvy na základě veřejné zakázky